خواص به لیمو
گیاه به لیمو با نام علمی (Aloysia citrodora) و نام انگلیسی (Lemon verbena) درختچه ای کوچک است که ارتفاع آن به 3 تا 5 متر می رسد. این گیاه از خانواده شاهپسند است. برگ های این گیاه به رنگ سبز کمرنگ و به صورت کشیده هستند.

برگها بخش دارویى این گیاه را تشکیل مىدهد و بویى شبیه به بوى لیمو دارد. برگها را در اواخر تابستان جمعآورى مىکنند. پودر برگ گیاه بهلیمو به رنگ سبز مات و داراى بوى معطر، طعم آن تند و کمى تلخ هست. بهلیمو، بومى آمریکاى جنوبى بوده و به طور طبیعى رویش آن در شیلى، پرو و آرژانتین گزارش شده است، و از آن جا به سایر نقاط جهان از جمله ایران رفتهاست و کشت میشود. در ایران این گیاه در استانهای شمالی و باغها کشت میشود.
طبع به لیمو:

مزاج و طبیعت به لیمو گرم و خشک می باشد. به لیمو سرشار از آنتی اکسیدان ها، فلاونوئید ها، ورباسکوزید، سیترال، نرول و گرانیول است.
با خواص به لیمو آشنا شوید
بهلیمو که به عنوان ملکه گیاهان معطر شناخته شده، یک گیاه دارویی خوشبو و پرخاصیت است که علاوه بر کاربردهای گسترده در طب سنتی، به دلیل عطر و طعم برگهای آن از دیرباز در پخت و پز استفاده شده است.
کاهش استرس و اضطراب با به لیمو

یکی از مهمترین خواص به لیمو خاصیت آرامش بخش و تسکین دهنده اعصاب است. ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در به لیمو می تواند بر تعادل هورمونی در بدن تاثیر بگذارد. خاصیت آرام کنندگی به لیمو به خوبی شناخته شده است و برای افرادی که استرس مزمن و مشکلات عصبی دارند توصیه می شود. همچنین به لیمو می تواند باعث سهولت و آرامش ذهن و بدن شود.
خواص به لیمو برای دستگاه گوارش

از جمله خواص به لیمو خاصیت بهبود و تسکین مسائل و مشکلات مربوط به گوارش است. چای به لیمو دارای خواص آرامش بخش خاصی است که به طور سنتی برای رفع مسائل معده و سوء هاضمه بسیار مفید است. این داروی گیاهی دارای خواص ضد اسپاسم است که به آرام کردن معده و از بین بردن گرفتگی و نفخ و همچنین ناراحتی و مسائل جدی تر دستگاه گوارش کمک می کند.
به لیمو برای تقویت سیستم ایمنی بدن

آنتیاکسیدانهای موجود در بهلیمو به کاهش رادیکالهای آزاد بدن کمک کرده و با افزایش گلبولهای سفید خون سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند و خطر ابتلا به بیماریها را کاهش میدهد. گفته میشود که دمنوش به لیمو به سمزدایی و پاکسازی سیستم تنفسی کمک کرده و برای از بین رفتن خلط در دستگاه تنفسی موثر است.
خواص به لیمو برای لاغری و کاهش وزن

افرادی که در حال تلاش برای کاهش وزن و لاغری هستند، در کنار رژیم های غذایی دیگر خود دم کرده به لیمو را نیز مصرف نمایند. به لیمو فقط دارای ۲ گرم کالری است، همچنین این گیاه، غنی از ترکیبات عالی می باشد که باعث کاهش خوردن در وعده های غذایی دیگر می شود. علاوه بر اینها چای به لیمو طی فرآیند های مختلف، موجب سوختن چربی در بدن می شود. در نتیجه این گیاه معطر و پرخاصیت موجب کاهش وزن شما می شود.
خواص به لیمو برای پوست و مو

درمان عفونت پوستی
مطالعات آزمایشگاهی نشان داده که عصاره اتانولی به لیمو می تواند از رشد باکتری استافیلوکوک اورئوس مقاوم به آنتی بیوتیک جلوگیری کرده و به درمان عفونت های پوستی ناشی از آن کمک کند.
درمان شپش سر
گفته می شود که شست و شوی مو ها با دمنوش به لیمو به پاک سازی پوست سر از باکتری ها و شپش ها کمک می کند.
به لیمو خاصیت ضد سرطانی دارد

دانشگاهی در اردن، تحقیقی بر روی ۳۱ گیاه دارویی از جمله بهلیمو انجام داد تا گیاهان دارای خواص ضد سرطان را بیابد. این تحقیق دریافت که بهلیمو یکی از گیاهان دارویی فعال است که قادر است جلوی فرآیند رشد رگهای خونی جدید که از پیشرفت سرطان پشتیبانی میکند را بگیرد. آنتی اکسیدانها نیز توانایی مبارزه با رادیکالهای آزاد که دلیل اصلی سرطان هستند را دارد.
به لیمو ضد التهاب طبیعی

“ورباسکوزید” موجود در بهلیمو با افزایش تولید پروتئین “تیروزین فسفاتاز” به کاهش التهاب کمک میکند؛ التهاب یکی از اصلیترین عوامل تشدید کننده بیماریام اس است. بعضی مطالعات تاثیر مصرف مکملهای بهلیمو را در کاهش علائم این بیماری نشان داده است.
تقویت ماهیچه ها و مفاصل بدن

یکی از خاصیت های منحصر به فرد این گیاه محافظت از ماهیچه های بدن است که در چای ها و دم نوش های دیگر این خاصیت کشف نشده است. چای به لیمو به عنوان یک مکمل ورزش نیز محسوب می شود. به همین دلیل مصرف دم کرده به لیمو قبل از تمرینات ورزشی توصیه شده است.
مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در به لیمو به تقویت مفاصل بدن کم کرده و درد و سفتی ناشی از بیماری های مفصلی مانند آرتروز را بهبود می بخشد.
درمان تب بالا با به لیمو

در طب سنتی از به لیمو بهعنوان دارویی خویآور یا عرقزا استفاده میشده است. این گیاه باعث تعریق و کاهش میزان و درجهی تب است. ضمن اینکه برای درمان بیماریهای التهابی نیز مفید است. خواص به لیمو در رفع مشکل التهاب بدن بسیار قابلتوجه است.
در طب سنتی آمریکای جنوبی از به لیمو به عنوان یک معرق طبیعی برای افزایش تعریق بدن و درمان سریع تب بالا استفاده می شود.
طرز استفاده از برگ های به لیمو

برگ های گیاه به لیمو را به صورت تازه و خشک شده برای تهیه انواع غذا مانند برنج، انواع دمنوش های گیاهی و دسر ها (کوکی، پودینگ، بستنی، شربت و ژله) استفاده می کنند.
برگ های تازه به لیمو را برای تزیین انواع سالاد میوه و سبزیجات به کار می برند.
پودر برگ به لیمو که به رنگ سبز مات بوده و عطر و بوی تندی دارد برای خوش طعم شدن انواع غذا استفاده می شود.
گیاه به لیمو را برای تهیه دارو، عصاره مایع، کپسول، پودر یا روغن آن به کار می برند.
عوارض به لیمو
- به لیمو در برخی افراد باعث بروز حساسیت و آلرژی یا جوشهای پوستی میشود.
- عوارض مصرف بهلیمو در زنان باردار و مادران شیرده هنوز مشخص نشده و ممکن است خطرناک باشد. بنابراین توصیه میشود قبل از مصرف مکملهای بهلیمو با پزشک مشورت کنید.
- افرادی که به بیماریهای کلیوی مبتلا هستند لازم است از مصرف بهلیمو خودداری کنند.
- ماده ورباسکوزید موجود در بهلیمو خطر بروز ناهنجاریهای کروموزومی را افزایش میدهد.
- برخی افراد معتقد هستند بهلیمو دیورتیک بوده و با مصرف آن افراد دچار تکرر ادرار میشوند.