بیماری روانی چیست
تعریف ساده و کلی بیماری روانی چیست؟
تعریف ساده و کلی بیماری های روانی چیست؟ چه کسانی نیاز به مراجعه به روانپزشک دارند؟ این سوالی هست که در ذهن بسیاری از افراد هست و در ویزیت حضوری و آنلاین بسیار پرسیده می شود. با (پخش نیکنامی) همراه شوید.
تعریف بیماری روانی:

بیماری روانی Mental disorder، به گروهی از بیماریها گفته میشود که با تأثیر بر تفکر و رفتار٬ باعث ایجاد ناراحتی برای فرد مبتلا یا ایجاد ناتوانی در وی میشوند. علت بیماریهای روانی به خوبی شناخته شده نیست ولی آنچه مسلم است این است که عوامل ژنتیک، استرسهای مختلف و نوع تعامل فرد با دیگران در ایجاد یا بروز آنها مؤثر است. افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنیا از جمله این اختلالات هستند. در بسیاری از موارد نشانههای اختلالات یا بیماری روانی را میشود با ترکیبی از دارو و رواندرمانی کنترل کرد.
علت بروز بیماری روانی:

علم روانشناسی دلایل بسیاری را برای بروز انواع بیماری روانی بیان کردهاست اما هر نوع بیماری روانی برآیند عوامل محیطی، خانوادگی، ژنتیک و در نهایت خواست و اراده فرد میباشد. در این بین آموزشهایی که فرد در طی زندگی خود از طریق خانواده، دوستان، مدرسه، محیط کار دیدهاست، نقش فوقالعادهای بر شکلگیری اختلالات روانی او دارد. امروزه، ساکنین کلانشهرها به نسبت شهرهای حاشیهای و روستاها بسیار بیشتر در معرض ابتلا به انواع بیماریهای روحی روانی هستند.
نشانههای بیماری روانی:

هر بیماری روانی نشانه های ویژه خود را دارد اما با اینوجود علائم زیر میتواند نشانهای از وجود یک مشکل جدی باشد.
تشخیص به موقع علائم اولیه اختلالات روانی به بهبود حال بیمار و کیفیت زندگی او و حتی در مواردی به حفظ جان فرد مبتلا کمک میکند.
۱- درد معده
معده دردهای مکرر معمولا با سوء هاضمه یا اسیدی شدن همراه است. اما درصورتیکه درد معده تنها در زمان نگرانی یا اضطراب ظاهر شود میتواند نشانهای از وجود مشکل در سلامت روان باشد. در مواقع استرس داشتن یا مضطرب بودن مغز سیگنالهایی به روده میفرستد تا کند شود و مغز هضم را به تاخیر میاندازد. در این شرایط فرد اغلب دچار گرفتگی شکمی، نفخ و درد میشود.
۲- درد مزمن
سیستم گوارشی اولین ناحیه از بدن است که تحت تاثیر مشکلات روان قرار میگیرد. اما درصورتیکه این نشانه جدی گرفته نشود دیگر قسمتهای بدن نیز تحت تاثیر قرار میگیرند. برآوردها نشان میدهد افراد مبتلا به افسردگی سه برابر بیشتر احتمال دارد دچار دردهای مزمن شوند. به نظر نوعی همپوشانی در سلولهای مغز وجود دارد که به درک و شناخت درد و افسردگی کمک میکند. بنابراین، هرگونه اختلال در این شبکه ممکن است فرد را افسرده سازد و احساس درد را بیشتر کند.
۳- تیک یا رفتارهای تکراری
انجام رفتارهای تکراری یکی دیگر از نشانههای استرس و اضطراب مداوم است. افرادی که دچار اضطراب هستند در بیشتر مواقع احساس ناآرامی دارند و بنابراین رفتارهای تکراری از خود بروز میدهند. همچنین این ناآرامی موجب اختلال در خواب و احساس خستگی میشود.
۴- تغییر رفتار غیرقابل توصیف و انفعالی
هر فردی از شخصیت متمایزی برخوردار است، برخی آرام و محافظهکار و برخی دیگر برونگرا و اجتماعی هستند. اما درصورتیکه افراد برونگرا بدون دلیل بیرونی و به طور ناگهانی خود را از بقیه جدا کنند یا ترجیح دهند به تنهایی زندگی کنند میتوان احتمال ابتلا به افسردگی یا اختلال دو قطبی را در آنها بررسی کرد.
۵- ضعف سیستم ایمنی
در سال ۲۰۰۴ تحقیقی در دانشگاه بریتیش کلمبیا در کانادا انجام گرفت که نشان داد افراد مضطرب و پراسترس راحتتر از دیگران بیمار میشوند زیرا هر زمان که فرد نگران شود مغز سیگنالهایی به سیستم ایمنی ارسال میکند که به تدریج سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار میدهد. این شرایط باعث میشود افرادی که استرس دارند حتی مستعد ابتلا به شایعترین انواع عفونتها باشند.
۶- تغییر ناگهانی و قابل ملاحظه در خلق و خو
در برخی از شرایط احساس عصبانیت، غم یا … طبیعی است اما طغیان غیر معقول احساسات از قبیل عصبانیت یا گریه کردن زیاد به افسردگی یا دیگر بیماریهای روان مرتبط است.
۷- احساس مداوم غم و ناراحتی
احساس ناراحتی و پوچی میتواند نشانه افسردگی باشد. ممکن است فرد زندگی کاملی داشته باشد اما همچنان احساس ناراحتی کند که در این شرایط فرد دچار افسردگی شده است.
۸- احساس گناه کردن
انتقاد افراطی به خود، نداشتن عزت نفس یا احساس بیارزش بودن ممکن است نشانههایی از اختلال روان از قبیل افسردگی باشد.
۹- نگرانی زیاد درباره مسائل جزئی
احساس نگرانی در برخی مواقع و شرایط عادی است اما در صورتیکه اضطراب و نگرانی، بخشی دائمی از زندگی معمول فرد شود و بر تمامی جنبههای زندگی او اثر بگذارد در این شرایط باید به بررسی سلامت روان فرد پرداخت.
۱۰- تغییر در الگوی خواب
الگوی خواب نامنظم نشانهای از بیماری روانی است. ساعات خواب طولانی یا کوتاه میتواند نشانهای از اختلال خواب، افسردگی، اضطراب یا استعمال مواد مخدر باشد.
۱۱- استعمال مواد مخدر یا الکل
اعتیاد به مواد مخدر یا مصرف الکل میتواند از وجود بیماری روان ناشی شود. افرادی که برای مواجهه با فشارهای روانی یا عاطفی به استعمال این مواد رو میآورند به تدریج به آن وابسته میشوند.
۱۲- تغییر ناگهانی در اشتها و وزن
تغییر در وزن و میزان اشتها از علائم شایع در افراد مبتلا به افسردگی است.
تاریخچه بیماری های روانی:

طی قرون گذشته با افرادی که به بیماری یا اختلال روانی مبتلا بودند به خوبی رفتار نمیشد، در حقیقت رفتاری بسیار خشن و وحشیانه با آنها داشتند؛ در گذشته مردم تصور میکردند که علت این اختلالات روانی حلول شیطان یا نیروهای ماورایی در فرد بیمار است و برای اینکه شیطان بدن فرد را ترک کند بیمار را در بدترین شرایط جسمی و روانی قرار میدادند، شرایطی مانند با آب داغ غسل دادن آنها، شلاق زدن، گرسنگی دادن و هر شکنجه دیگری.
اما در قرن هجدهم به دلیل روشنگریها و دستاوردهای علمی، تفکرات قدیمی جای خود را به تئوریهای جدید درباره بیماری روانی دادند. به این ترتیب دیگر بیمار روانی را ناشی از حلول شیاطین و ارواح نمیدانستند حتی در همین دوران بود که اولین بار اصلاح بیماری اعصاب به انگلیسی Neurotic یا Neurosis استفاده شد.
بهتدریج فعالیت پزشکان در این زمینه باعث اتفاق مهمی شد یکی از تأثیرگذارترین اشخاص در این دوره فیلیپ پینل بود. او زنجیر را از پای بیماران روانی باز کرد همچنین طبقهبندی از بیماری روانی را ارائه کرد، او وراثت و تأثیرات محیطی را از دلایل اصلی ابتلا به بیماری روانی بیان کرد، حتی توانست با ارائه متد درمان اخلاقی علائم برخی بیماران را کاهش دهد. بسیاری فیلیپ پینل را پدر علم روانپزشکی میدانند.
کلام آخر:
به گفته ی روانشناسان و روانپزشکان اختلالات روانشناختی می تواند منجر به بروز اختلال در فعالیت های روزمره، ارتباطات، کار، مدرسه و سایر حوزه های مهم شود. با کمک تشخیص و درمان مناسب، افراد می توانند از علائم خود رهایی پیدا کرده و راه های مقابله مؤثر را پیدا کنند.